Deutsch sau Deutsche Sprache apartine grupului de limbi indo-europene, a carui scriere se bazeaza pe latina. Dar latina nu ni se pare la fel de aspra ca limba germana. De ce? Initial, alfabetul latin, pe baza caruia a aparut limba germana, era format din doar 21 de litere. De-a lungul timpului, a devenit clar ca din cauza numarului insuficient de sunete pentru a desemna anumite obiecte, ar putea aparea confuzii in randul popoarelor care la fel au imprumutat limba latina. In ciuda tuturor schimbarilor din latina, limbile care au adoptat aceasta limba au fost fortate sa adauge propriile sunete. Este de remarcat faptul ca una dintre aceste ajustari a fost litera „W”, care a fost incorporata in alfabet in secolul al XVI-lea. In plus, in latina au aparut literele grecesti „Z”, „Y”, care erau folosite pentru a desemna cuvintele imprumutate. In prezent, in limba germana sunt folosite 26 de litere latine, in timp ce exista si litere care nu fac parte din alfabet. De exemplu, „Ä”, „Ö”, „Ü”, care permit schimbarea unor cuvinte din punct de vedere morfologic.

Aceste litere includ ligatura „ß”, care a aparut dintr-o combinatie de 2 litere gotice: „S”, „Z”. Nu toate tarile folosesc aceasta litera in scrierea cuvintelor, de exemplu, Elvetia a abandonat-o in secolul al XX-lea, iar Germania prefera dublu „S” vechii litere „ß”. Nu exista niciun cuvant in limba germana care sa inceapa cu aceasta litera, pentru ca anterior ea se scria doar cu litere mici. In 2017, Germania a adoptat o lege prin care „ß” a primit dreptul de a fi tiparit cu majuscule. Necesitatea acestei reforme a aparut in acele momente in care a fost necesara scrierea intregului cuvant in care exista o ligatura cu majuscule. De exemplu, in desemnarea unor unitati, strazi sau chiar un nume de familie intr-un pasaport.

Fontul gotic, care a fost folosit aproape peste tot pana in secolul al XX-lea, a incetat sa mai joace un rol important in dezvoltarea limbii germane. Dupa Revolutia din noiembrie 1918, au fost introduse oficial literele europene. Incercarile nazistilor de a revendica fontul gotic au fost nereusite, asa ca in prezent este folosit doar in scopuri decorative.
(VA URMA)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *