Astăzi este vorba despre o ciudată ordine germană… cuvintele într-o propoziție. În limba germană, adesea puteți găsi nu numai ordinea directă și inversă a cuvintelor, ci și ordinea specială a cuvintelor pentru propozițiile subordonate.
Deci, despre ordinea germană… ordinea cuvintelor germane într-o propoziție germană subordonată.
Nu aveți foarte multa ordine? Dar să vorbim despre ordine în ordine.
– Inscripție pe imagine: Haos în limba germană.
* Ordinea directă a cuvintelor este cea mai comună. Aceasta înseamnă că subiectul este la cazul nominativ (Nominativ) pe primul loc, apoi vine verbul.
– De exemplu: Petra hat im Juni Geburtstag. Martin Schenkt ihr ein neues Fahrrad. – Petra are ziua de naștere în iunie. Martin îi va face cadou o bicicletă nouă.
* Ordinea inversă a cuvintelor. Totul este aproape la fel. Doar în loc de Petra și Martin (wer? was? – Nominativ) va fi altceva. Și verbul este încă în a doua poziție.
– De exemplu: Im Juni hat Petra Geburtstag.
* Și, în sfârșit, ordinea specială a cuvintelor pentru propozițiile subordonate. De ce să ne facem viața atât de dificilă? Nemții înșiși nu știu, așa că adesea nu își folosesc regulile conservatoare în limba germană vorbită.
Dacă vedeți conjuncții precum: als (când, dacă), als ob (dacă, ca și cum), bevor (înainte), bis (înainte), da (de când), damit (pentru), dass (ce), ehe (înainte ), falls (în caz că), nachdem (după ce), ob (dacă), obwohl (deși), während (în timpul), seit (cu), weil (pentru că), wenn…(dann ) (când… atunci; dacă… atunci), wie (cum) –> atunci acesta este un SEMN!
Toate verbele din propoziția subordonată vor ajunge la sfârșitul propoziției.
– Ich war gerade zu Hause, als der Regen anfing. – Eu eram acasă când a început să plouă.
– Ich bleibe im Bett, damit ich mich etwas ausruhe. – Eu mă voi întinde, (pentru) ca să mă odihnesc.
– Die Ärztin sagt, dass ich weniger arbeiten soll. – Doctorul îmi spune că ar trebui să muncesc mai puțin.
* O propoziție poate începe și cu o propoziție subordonată. Dar mai multe despre asta în postarea următoare.
O temă pentru cei care au citit până la sfârșit – scrieți 3 propoziții: cu ordinea directă, cu ordine inversă a cuvintelor, precum și o mică propoziție subordonată pe tema analizată.