Dupa ce ati trecut prin articolele precedente si ati studiat toate recomandarile, practica de conversatie si inclusiv alfabetul, fonetica – semnele de transcriere a limbii franceze, astazi vom trece mai departe si vom studia:

Fonetica si semnele speciale de ortografie – Accentele

Accentele in limba franceza sunt de trei feluri: Accent aigu, Accent grave, Accent circonflexe. Sa le luam pe rand. Stiu ca pe multi ii sperie aceste semne – accentele in limba franceza ], dar nu trebuie, mai jos le vom explica pe plarg si veti invata limba franceza cu multa usurinta.

In limba franceza exista cateva semne speciale de ortografie (semnele diacritice):

1. Accent aigu [acsan eghiu] – accent asutit
Este plasat numai deasupra literei e si denota caracterul inchis al sunetului e (l’été – vara).

2.Accent grave [acsan gravh]
Este plasat deasupra literei e si denota caracterul deschis al sunetului e (mère – mama).

Uneori serveste la diferentierea omofonilor, adica cuvintelor cu o pronuntie comuna (ou – sau, ou – unde, incotro).

In unele cazuri este folosit in mod traditional (déjà – deja, voilà – iata).

3.Accent circonflexe [acsan sircumflex]
Este plasat deasupra literei e si denota caracterul deschis al sunetului, iar deasupra literelor a si o – denota caracterul inchis al sunetelor corespunzatoare (même – chiar).

In unele cazuri este folosit in mod traditional.

4. Apostrophe
Aduce la elidare, care consta in caderea unei vocale neaccentuate de la sfarsitul unui cuvant urmat imediat de un cuvant cu initiala vocalica. Acest fenomen priveste cuvinte gramaticale, dintre care cele mai multe se termina in e, dar printre ele sunt si cuvinte care se termina in a sau in i. in scris, elidarea este marcata prin apostrof (l’ami – prieten, J’ai dit – am spus)

5. Cédille [sedile]
Accentul cedila in limba franceza este utilizat numai cu litera c, si consta intr-o virgula atasata literei in partea de jos ç. Acest accent este folosit doar in fata literelor a, o, u. (garçon – baiat)

6.Trait d’union
Cratima: este folosita in cuvinte compuse (l’arc-en-ciel – curcubeu) si intre verb si pronumele personal la inversiune (a-t-il dit? – a spus el?)

7.Tréma [acsan triema]
Accentul trema in franceza numit si accent umlaut se gaseste pe literele e, i, u, y si consta in doua puncte deasupra literei ë, ï, ü, ÿ. Acest accent este folosit atunci cand intr-un cuvant se afla doua vocale una langa alta si ambele trebuiesc pronuntate.