Ne-am ocupa de la inceput de cursuri de limbi straine, dar cum ramane cu limba romana?  Cum e corect: vino sau vin-o, vand scriem cu cratima si cand fara? O varianta pentru a scrie corect ar fi sa memoram toate aceste forme, dar nu e mai bine sa invatam o regula pe care sa o respectam ( bine, stiu ca sunt mereu exceptii de la regula in limba romana, dar sunt mai usor de memorat ). Asadar de ce ai scrie vin-o folosind cratima? Verbul a veni are forma corecta vino la imperativ. Asadar acel o scris separat nu-si are rostul, singura forma corecta este vino – evident in limba romana.

Vino sau vin-o – cum scriem corect?

A face greseli in limba romana nu este o tragedie, de aceea vom invata ca forma corecta este vino si niciodata nu o sa folosim cratima in forma vin-o. Invatam sa cojugam corect verbul a veni!

Imperativ persoana a doua

singular vino
plural veniți
singular negativ nu veni
plural negativ nu veniți

 

Pers./Nr. Prezent Imperfect Perfect simplu Perfect compus Mai mult ca perfect Viitor Viitor anterior
Persoana I/Singular vin veneam venii am venit venisem voi veni voi fi venit
Persoana a II-a/Singular vii veneai veniși ai venit veniseși vei veni vei fi venit
Persoana a III-a/Singular vine venea veni a venit venise va veni va fi venit
Persoana I/Plural venim veneam venirăm am venit veniserăm vom veni vom fi venit

Asa cum ati vazut mai sus, este simplu: scriem mereu corect vino si niciodata vin-o! Iata ca acum am spart ghiata si am facut si prima lectie despre cum scriem corect in limba romana, iar daca vreti sa invatati o lomba straina, aveti pe site-ul iCursuri lectii de limba franceza, germana si chiar maghiara. Cautati in meniu ce cursuri aveti nevoie si spor la invatat!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *