Organizarea cursurilor
Invatarea unei limbi straine, in cazul nostru limba germana, necesita o munca indelungata, continua si asidua la memorarea cuvintelor, stapanirea regulilor gramaticale, necesita exercitii de antrenament constant, mai ales atunci cand o studiezi independent. Organizarea corecta a muncii independente va face procesul de stapanire a unei limbi straine mai putin laborios. in prefata s-a spus deja ca materialul fiecarei lectii este conceput pentru 2-3 ore, adica pentru o lectie unica de limba germana. Principalul lucru nu este atat timpul, ci sistematicitatea si regularitatea cursurilor. Daca nu este posibil sa exersati 2-3 ore deodata, atunci este mai bine sa dedicati 40-50 de minute orelor in fiecare zi decat sa exersati o zi timp de mai multe ore la rand.
Puteti invata sa vorbiti doar exersand constant vorbirea. Prin urmare, diferitele exercitii sunt in continuare cea mai buna baza pentru ainvata sa vorbim, mai ales daca acest lucru se intampla cu interlocutorul. Lucrul singur (sau in grup) este cea mai buna pregatire pentru realitatea comunicarii lingvistice. Daca ai suficiente oportunitati de a comunica, pierdeti teama de a vorbi, valoarea muncii in echipa consta si in faptul ca intotdeauna este mai usor sa observi si sa corectezi greseala altcuiva decat a ta; ajutorul prietenos faciliteaza foarte mult insusirea unei limbi straine. Prin urmare, incearca sa-ti gasesti un prieten care, ca si tine, doreste sa invete limba germana si cu care puteti lucra impreuna. Daca acest lucru nu este posibil, atunci ar trebui sa achizitionati un magnetofon, care intr-o anumita masura ar inlocui interlocutorul. Se recomanda urmatoarea ordine de lucru pe materialul unei lectii separate:
1. Cititi cu voce tare de mai multe ori si invatati cuvintele impreuna cu exemple si traducere in limba romana.
2. Cititi si intelegeti explicatiile pentru forma si utilizarea cuvintelor, precum si instructiunile pentru formarea cuvintelor.
3. Exersati citirea cuvintelor individuale.
4. Cititi dialogul cu voce tare de mai multe ori folosind transcrierea.
5. Traduceti dialogul in limba romana.
6. Cititi si intelegeti explicațiile gramaticale; incercati sa memorati tabelul gramatical.
7. Faceti exercitiile 1-4 conform mostrelor, faceti exercitiul 5 mai intai oral si apoi in scris.
replicile lipsa.
8. Incercati sa va amintiti (invatati pe de rost) si sa reproduceti intregul dialog.
9. Testati-va cunostintele cu intrebarile de control.
Invatarea unei limbi nu poate fi limitata la intelegerea unui anumit fenomen lingvistic, ea necesita pregstire si dobandirea anumitor abilitati si aptitudinii. Prin urmare, ar trebui sa lucrati la fiecare lectie pana cand stapaniti materialul. Daca la prima reprezentatie au existat dificultati, atunci trebuie sa repetati lectia finalizataa pana cand se obtine corectitudinea si fluenta.