Cand a aparut limba germana? In ce tari si cati oameni o vorbesc? Cum se dezvolta limba germana moderna? Informatiile de astazi sunt pentru cei curiosi si poate pentru cei care tocmai si-au început calatoria In studierea limbii germane.

Germana este una dintre cele mai interesante, populare si eterogene limbi din lume. De ce iubim limba germana? De exemplu, pentru faptul ca cu ajutorul ei poti comunica in cel putin sapte tari; pentru atmosfera si fabulozitatea sa; pentru faptul ca un articol minuscul poate transforma un cuvant obisnuit intr-o insulta. Si chiar acum vom incerca sa va facem sa va indragostiti de aceasta interesanta limba!

Prevalenta

Limba germana este una dintre limbile germanice de vest, la fel ca engleza. Limba germana este vorbita de peste 100.000.000 (!) de oameni. Este una dintre cele mai populare zece limbi din lume si, apropo, in anul 202 au fost peste sapte mii. In Uniunea Europeana, limba germana este a doua cea mai populara limba dupa engleza.

O mare parte a site-urilor de pe Internet au un domeniu german „.de”. Este unul dintre cele mai comune trei domenii impreuna cu „.info” si „.com”.

Ca limba oficiala, limba germana este folosita in Germania, Austria si Liechtenstein. Dar, in acelasi timp, este si una dintre limbile oficiale ale Elvetiei, Luxemburgului, Belgiei si chiar Italiei. Si fiecare dintre aceste tari are propria sa limba germana, care este diferita de „Hochdeutsch” pe care toti o invatam atat de greu. In plus, chiar si in Germania exista mai mult de saisprezece grupuri de dialecte regionale. Si de foarte multe ori oamenii din Schleswig-Holstein, de exemplu, nu-i pot intelege pe locuitorii din Stuttgart.

Mai detaliat despre felurile de limba germana si tarile in care ea se vorbeste cititi in articolle noastre viitoare:

* Dialectele limbii germane
* Limba germana elvetiana
* Limba germana austriaca
* Tari vorbitoare de limba germana

„Legenda despre votul hotarator a lui Muhlenberg” afirma ca limba germana putea deveni si limba oficiala a Statelor Unite. Aceasta teorie a conspiratiei a fost inspirata de o petitie din 1894. In ea, unii colonisti au cerut ca legile sa fie duplicate oficial in limba germana. Solicitarea a fost respinsa cu o marja de un singur vot, care ar fi apartinut lui Frederick Muhlenberg, presedintele Camerei Reprezentantilor si german de nastere. Desigur, ca si in alte legende urbane, totul este putin exagerat. Dar cine stie care ar fi soarta limbii germane in SUA daca un lucru atat de important ca legile ar fi fost traduse oficial in germana.

Istoria limbii germane

Limba germana a inceput sa prinda contur in a doua jumatate a secolului al VIII-lea, ganditi-va, acum aproape o mie doua sute de ani! Potrivit unor surse, unul dintre fondatorii limbii germane literare moderne este Martin Luther, numele caruia il poarta numele una dintre cele mai vechi miscari protestante din crestinism, luteranismul. El a tradus Biblia si multe alte lucrari literare in limba germana, a imbogatit semnificativ vocabularul german si a determinat in mare masura viitoarea dezvoltare a limbii germane.

Daca studiati istoria limbii germane, aveti senzatia ca germanii au trait in basmele lor epice despre Siegfried, invingatorul eroilor si Kriemhilda cu mantii de invizibilitate. Imaginati-va: inainte de adoptarea crestinismului in limba germana, pentru scris erau folosite runele.

Iar pana la inceputul secolului al XX-lea, pentru scris germanii foloseau oficial cel mai atmosferic font gotic. Ei bine, este un basm! Cititi mai multe despre istoria limbii germane in articolele de aici:
Despre limba germana si istoria limbii germane (I)
Despre limba germana si istoria limbii germane (II)
Despre limba germana si istoria limbii germane (III)

VA URMA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *