Reforma ortografica moderna a limbii germane

La sfarsitul secolului XX, guvernele a 4 state, Germania, Austria, Elvetia si Liechtenstein, a decis reforma ortografiei germane, care urma sa fie finalizata în vara anului 2005. Cu un an mai devreme, mai multe publicatii din Germania au anuntat revenirea la regulile traditionale de ortografie. In 1999, ziarul cu autoritate din Germania „Frankfurter Allgemeine Zeitung” a trecut la o noua ortografie, dar un an mai tarziu a revenit la versiunea originala a scrierii. Pe langa aceasta editura, cunoscuta revista politica „Der Spiegel” a refuzat sa schimbe ortografia. Este de remarcat faptul ca limba a inceput sa se schimbe sub influenta imprumutarilor din limbile engleza si franceza, ceea ce s-a intamplat din cauza aparitiei a numeroaselor publicatii straine si a proclamarii limbii engleze drept limba de comunicare internationala.

Potrivit multor institutii de presa, reforma ortografica nu s-a imbunatatit, dar a complicat situatia cu limba. Multe state federale au inceput sa nu se inteleaga intre ele, deoarece nu toti locuitorii Germaniei erau familiarizati cu noile reguli. Din cauza acestei confuzii, in tara a inceput o lupta interna a partidului cu privire la faptul daca oamenii ar trebui sa aiba dreptul de a alege la ce reguli de ortografie sa adere. Astfel, in 1998, a avut loc un referendum, in urma caruia majoritatea populatiei a votat impotriva reformei. Pe baza acestui fapt, guvernul a incercat sa schimbe esenta reformei prin adoptarea unor masuri mai putin radicale. Ultima lege germana despre reforma ortografiei, care a abrogat majoritatea regulilor, a intrat in vigoare in 2007.

Speram ca aceasta lamurire v-a bucurat cel mai mult, pentru ca daca nemtii nu se puteau intelege intre ei, atunci cum am putea noi comunica cu ei? Dupa ce ati citit articolul, nu va veti intreba de ce cel mai popular dictionar german „Duden” este numit astfel. Si veti sti, de asemenea, mai multe despre istoria limbii germane decat oamenii din Germania insisi. Daca nu ne credeti, puneti cateva intrebari prietenilor vostri germani si scrieti raspunsurile lor in comentarii. Sa vedem cat de bine cunosc germanii istoria dezvoltarii limbii lor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *