La inceput de studiu a unei limbi fiecare isi pune intrebarea fireasca: cate cuvinte este suficient sa cunosti in limba studiata pentru a intelege majoritatea textelor. Aceeasi intrebare o au si studentii limbii franceze. Sunt mai multe opinii si despre cate cuvinte contine limba franceza, dar si despre cate cuvinte e nevoie sa cunosti, ca sa intelegi limba. In articolele urmatoare va vom prezenta liste cu cele mai necesare substantive, verbe si adjective, in total 600 din cele mai comune cuvinte din limba franceza. Dar….

Cate cuvinte sunt in total in limba franceza?

Vom descoperi:
60.000 de cuvinte in dictionarul Petit Robert.
75.000 de cuvinte in dictionarul Grand Robert.
Un calcul mai precis ar da in jur de 600 000 sau 700 000 de cuvinte … dar s-ar putea presupune, de asemenea, si cifra de 1 milion de cuvinte, inclusiv termeni tehnici, stiintifici si medicali.

In cele din urma, trebuie sa stiti ca 600 dintre cele mai frecvente cuvinte reprezintă 90% din orice text francez, insa este nevoie de cateva mii pentru a reprezenta 95% din orice text.

Cate cuvinte foloseste un individ mediu in viata de zi cu zi?
Combien de mots sont utilisés par un individu „moyen” dans sa vie quotidienne ?

Evaluarea este foarte dificila, de unde apar diferentele:
pana la 300?
pana la 2000?
de la 3000 la 5000?
pana la 10.000?

Raspunsul este bine inteles in legatura cu natura generala a intrebarii, care nu ia in considerare (literalmente: neaga) distinctia dintre categoriile sociale, nivelul cultural…

Profesorii unei limbi straine spun ca avem nevoie de ajutorul a 300 de cuvinte si te poti descurca in viata de zi cu zi. (din punct de vedere (sur un plan de) numai practica, desigur.

Astfel, este dificil sa se ajunga la un acord si sa fie gasita o baza „stiintifica”, dar unele cifre se remara totusi. Potrivit lingvistilor si lexicologilor, se dau astfel de calcule:
3.000 de cuvinte (formeaza) baza, care corespunde dictionarului de baza al limbii franceze (din care 1.500 de cuvinte in activ si 1.500 in pasiv);
30 000 de cuvinte (suficiente) pentru vocabularul unui nivel cultural general.

Scala Dubois-Buyse (L’échelle Dubois-Buyse)
Potrivit scalei Dubois-Buyse (bazata pe frecventa cuvintelor), vocabularul de baza al limbii franceze este de 3725 de cuvinte.

Unele diferente sunt deosebit de interesante si permit sa incercati (sa faceti) ultima evaluare:
Vocabularul zilnic si practic: aproximativ 300-3000 de cuvinte, in functie de individ.
„De bază” sau vocabularul fundamental (vocabularul activ): de la 800 la 1 600 de cuvinte pentru un student de colegiu si liceu sau undeva 3 000 de cuvinte pentru un individ mediu.
Vocabularul „Pasiv”, sau cum se spune „a nivelului cultural”: intre 2500 si 6000 de cuvinte pentru elev de liceu si undeva in jur de 30 000 de cuvinte pentru o populatie educata.

In urmatoarele articole va vom prezenta cele 600 cele mai frecvente cuvinte din limba franceza, cele mai utilizate si mai comune. In aceste liste vor fi incluse doar verbe, substantive si adjective din 4 litere sau mai mult.

Deci, spisochki (citează pe pagini separate, deci sunt destul de impresionante):

Cele mai comune 73 de adjective ale limbii franceze.
297 cele mai frecvente substantive ale limbii franceze.
230 cele mai frecvente verbe ale limbii franceze.

Din experienta mea vreau sa spun ca in primul rand trebuie sa invatati verbele – anume ele lipsesc atunci cand incerci sa vorbesti.