In limba spaniola, adjectivele, ca si substantivele, au doua genuri: masculin si feminin.

Adjectivele de genul masculin in limba spaniola se termina cu vocale sau consoane.

El abrigo es gris. – Paltonul este gri.

El sombrero este negru. – Palaria este neagra.

El armario este verde. – Dulapul este verde.

Adjectivele de genul feminin sunt derivate din de genul masculin dupa cum urmeaza:

* adjectivele de genul masculin cu terminatia in -o la genul feminin au terminatia -a, de exemplu:

blanco – alb blanca – alba

negro – negru negra – neagra

* adjectivele de genul masculin cu terminatia in consoana si alte vocale la genul feminin terminatia ramane neschimbata, de exemplu:

gris – gri, gri

verde – verde, verde

Exerciții limba spaniola

I. Introduceti inaintea adjectivului articolul hotarat necesar:

…mesa es blanca. …piano es negro. …lámpara es gris. …ventana es verde.
…abrigo es gris. …sombrero es blanco. …tintero es gris. …lámpara este verde. …pluma es verde. … silla es negra.

II. Adaugati denumirea culorii:

La ventana es … El piano es … El sombrero es … El armario es … El abrigo es … La mesa es … El tintero es … La silla es … La lámpara es …

III. Traduceti urmatoarele propozitii inlimba romana:

Esto es una mesa. La mesa este blanca. Esto es una silla. La silla es blanca. Esto es un abrigo. El abrigo es gris. Esto es un piano. El piano este negru. Esto es una ventana. La ventana es verde. Esto este un armario. El armario este galben.

IV. Traduceti urmatoarele propozitii in limba spaniola:

Acesta este un pian. Pianul este negru. Acesta este un dulap. Dulapul este alb. Aceasta este un stilou. Stiloul este gri. Aceasta este o palarie. Palaria este galbena. Aceasta este un palton. Paltonul este gri. Acesta este un scaun. Scaunul este verde. Aceasta este o lampa. Lampa este alba.

Rezultatele la exercitii:

I. (La mesa es blanca. El piano es negro. La lámpara es gris. La ventana es verde. El abrigo es gris. El sombrero es blanco. El tintero es gris. La lámpara es verde. La pluma es verde. La silla es negra.)

II. (La ventana es blanca. El piano es negro. El sombrero es negro (gris, blanco, verde). El armario es negro (gris, blanco, verde). El abrigo es negro (gris, blanco, verde). La mesa es blanca (gris, verde, negra). El tintero es negro (blanco, gris, verde). La silla es negra (blanca, verde, gris). La lámpara es blanca (negra, gris, verde).)

III. (Este o masa. Masa este alba. Acesta este un scaun. Scaunul este alb. Aceasta este o haină. Haina este gri. Acesta este un pian. Pianul este negru. Aceasta este fereastra. Fereastra este verde. Acesta este un dulap. Dulapul este galben.)

IV. (Esto es un piano. El piano es negro. Esto es un armario. El armario es blanco. Esto es una pluma. La pluma es gris. Esto es un sombrero. El sombrero es amarillo. Esto es un abrigo. El abrigo es gris. Esto es una silla. La silla es verde. Esto es una lámpara. La lámpara es blanca.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *